Президентът Румен Радев все още не е издал указ за обнародването

...
Президентът Румен Радев все още не е издал указ за обнародването
Коментари Харесай

СЛУЧАЙНОСТ: Радев забрави да обнародва механизма за разследване на Гешев

Президентът Румен Радев към момента не е издал указ за обнародването на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се вкарва механизъм за следствие на основния прокурор.

Така и намаляването на нужния брой гласове във Висш съдебен съвет за освобождението на Иван Гешев не стана факт с днешния брой на " Държавен вестник ", което забавя гласуването на оставката най-малко с ден. В четвъртък пленумът на Висш съдебен съвет ще разисква настояването за предварителното освобождение на Гешев, само че с цел да бъде отстранен от поста, ще са нужни 17 гласа, а не 13, както е заложено в закона. Заседанието е свикано по искане на Крум Зарков.

Според Конституцията законите следва да се обнародват в 15-дневен период след приемането им, като за задачата президентът следва да издаде декрет. Такава е процедурата, в случай че не се постанова несъгласие. В съответния случай такова не се чака, защото финалната версия на законопроекта бе направена от Крум Зарков, който е правосъден министър в служебния кабинет на Радев. Забавянето обаче е показателно - за съпоставяне през 2021 година, когато 45-ото Народно събрание одобри промените в Изборния кодекс, Радев издаде указа незабавно, а промените бяха обнародвани няколко часа по-късно в петъчния брой на " Държавен вестник ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР